Συχνές ερωτήσεις

Ο υποψήφιος σπουδαστής, πριν ξεκινήσει τις σπουδές του, είναι βέβαιο ότι έχει αρκετές απορίες και ερωτήματα. Κι εμείς απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από εσάς, που θέλετε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον υπέροχο και μαγικό κόσμο μας, τον κήπο των Τεχνών!

210 96.00.295

Ναί (Αρ. απόφασης ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧΝ/Δ/30037/10.7.98 – ΦΕΚ 827ΤΒ/12.8.98- Αρ. Αδείας ΥΠ.ΠΟ.ΑΘ. 29068/1998.). Αυτό σημαίνει ότι οι τίτλοι σπουδών που παρέχονται από το Ωδείο μας (Πτυχία και Διπλώματα) είναι Κρατικά και φέρουν την σφραγίδα του Υπουργείου ΠΟ.ΑΘ.

Εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια του ιδιαιτέρου μαθήματος στο μουσικό όργανο της επιλογής σας. Τα ιδιαίτερα μαθήματα στο Ωδείο μας έχουν διάρκεια 40΄ή 60΄/εβδομάδα και μπορείτε να τα κάνετε είτε 40΄ή 60΄ μία φορά /εβδομάδα, είτε 20΄ ή 30΄δύο φορές/εβδομάδα. Εάν βέβαια παρακολουθήσετε και τα δωρεάν τμήματα των θεωρητικών της μουσικής, (Θεωρία-Σολφέζ-Αρμονία) θα χρειαστείτε μία ώρα επιπλέον την εβδομάδα για αυτά τα μαθήματα.
Αν είστε 4-64 !!ετών η κιθάρα και το πιάνο (ως πολυφωνικά όργανα) έχουν το πλεονέκτημα: Δίνουν τις πιο στέρεες βάσεις, είναι όργανα “κορμοί” (κιθάρα= ηλεκτρική, κλασσική, ακουστική και ακόμα ηλεκτρικό μπάσο, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς, λαούτο. Πιάνο= αρμόνιο, ακορντεόν, synthesizer) δηλ. ένας κιθαρίστας παίζει όταν θελήσει γρήγορα κι εύκολα π.χ. ηλεκτρικό μπάσο ή μπουζούκι…Αν είστε 4-14 ετών επιλέξτε όποιο όργανο σας αρέσει πιο πολύ. Αν όμως είστε 14-64 ετών επιλέξτε την κιθάρα, ειδικά αν δεν έχετε πολύ χρόνο για μελέτη. Θα σας αποζημιώσει πλουσιοπάροχα( πάει παντού με την παρέα, μαθαίνεις να παίζεις τα αγαπημένα σου τραγούδια σε λίγες εβδομάδες, και τα σόλα που πάντα λάτρευες θα τα παίξεις κι αυτά!!! το πιο ευκολόπαιχτο μουσικό όργανο!!!).
Πολλοί θεωρούν ότι για να ξεκινήσει κάποιος τις μουσικές σπουδές θα πρέπει να βρίσκεται σε νεαρή ηλικία. Η αλήθεια είναι πως αυτή η αντίληψη βασίζεται σε παλιές εκπαιδευτικές πεποιθήσεις Η μουσική εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία, έχει σίγουρα πολλά θετικά.
Ποια, ωστόσο, είναι τα θετικά του να ξεκινάει κανείς μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία; Καταρχήν το προτέρημα της συνειδητής επιλογής. Για τους μικρούς μαθητές οι γονείς ή η παρόρμηση είναι αυτοί που επιλέγουν τη μουσική κατεύθυνση. Ένας ενήλικας, σίγουρα είναι κατασταλαγμένος …..
Κατά δεύτερον η διανοητική ωριμότητα. Ό,τι μπορεί να φαντάζει δυσνόητο για ένα μικρό μαθητή, μπορεί να είναι αυτονόητο για ένα μεγάλο.
Η δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης και δημιουργικής μελέτης, που, λόγω εμπειρίας, σε μεγαλύτερους σπουδαστές είναι πιο εύκολη.
Τα διαφορετικά κίνητρα. Για έναν ενήλικα η επιλογή της μουσικής εκπαίδευσης είναι κατά κύριο λόγο συνειδητή ανάγκη για έκφραση και κοινωνικοποίηση, ενώ για ένα μικρό παιδί υποκίνηση ή παρακίνηση ή κομμάτι μιας υποχρεωτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, και για πολλούς άλλους, δεν υπάρχει “σωστή” ηλικία για να ξεκινήσει να μαθαίνει κάποιος μουσική.
Τους καρπούς της όμορφης αυτής διαδικασίας μπορεί να τους γευτεί κάποιος με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς χρόνους… το σίγουρο, όμως, είναι πως θα τους απολαύσει… Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ξεκινήσουν το θαυμάσιο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, είναι άνω των 25 ετών και …διστάζουν να αρχίσουν (?). Η ανάγκη να δημιουργήσουμε την συγκεκριμένη σελίδα, προέκυψε από το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν για την μουσική, εγγεγραμμένοι σπουδαστές άνω των 30 ετών που φοιτούν στο Ωδείο μας.
Είναι αλήθεια ότι για να σπουδάσει κανείς μουσική και ειδικότερα κάποιο μουσικό όργανο, χρειάζεται να αφιερώσει 15΄- 40΄ ημερησίως από τον προσωπικό του χρόνο. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα που έχει ο καθένας ως στόχο. Αν ο στόχος είναι η επαγγελματική επιλογή, τότε θα συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος από 30΄ ή 40΄ για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Αν όμως θέλετε να γνωρίσετε την τέχνη της μουσικής χωρίς επαγγελματικές επιδιώξεις, ο χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε θα είναι ανάλογος με το πόσο γρήγορα ξεπερνάτε τις δυσκολίες που συναντάτε κατά την φοίτηση, τον ρυθμό προόδου και αφομοίωσης της ύλης, το ενδιαφέρον που δείχνετε και τις προσδοκίες που έχετε. 15΄- 40΄ ημερησίως είναι αρκετά για τον αρχάριο, στο Α΄ έτος σπουδών, που θέλει να γίνει ένας πολύ καλός ερασιτέχνης.

Αυτό εξαρτάται από το πόσο δύσκολα είναι τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια. Αν για παράδειγμα το αγαπημένο σας κομμάτι είναι τα κοντσέρτα του Ραχμάνινοφ, θα χρειαστείτε γύρω στα 12 χρόνια !! Εάν όμως το αγαπημένο σας κομμάτι έχει 2-3 συγχορδίες, θα χρειαστείτε μόλις λίγες εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα, όπως σε όλες τις σπουδές, εξαρτάται από τους στόχους που έχετε θέσει, το ενδιαφέρον που δείχνετε, την προσπάθεια που καταβάλλετε, τον χρόνο που αφιερώνετε και από τις …απουσίες που κάνετε στα μαθήματα. Κυρίως όμως από την έλλειψη μελέτης του μουσικού σας οργάνου. Πρέπει να μελετάτε τουλάχιστον 5 ημέρες/εβδομάδα…..
Οι σπουδές της μουσικής στα αναγνωρισμένα από το Κράτος μουσικά όργανα οδηγούν σε Κρατικούς τίτλους σπουδών (Πτυχίο, ή Δίπλωμα). Εάν επιθυμείτε να τους διεκδικήσετε, υπάρχει υποχρέωση συμμετοχής στις Εξετάσεις του Ιουνίου κάθε Σχολικού Έτους για τους σπουδαστές του Ωδείου μας που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Υπουργείου ΠΟ.ΑΘ για να προάγεστε στο επόμενο έτος σπουδών.
Τα εξέταστρα καθορίζονται αναλόγως προς την τάξη φοίτησης.
Αν όμως δεν σας ενδιαφέρουν οι τίτλοι σπουδών, δεν χρειάζεται να δίνετε εξετάσεις. Οι ερασιτέχνες σπουδαστές που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Υπουργείου ΠΟ.ΑΘ. δεν είναι υπόχρεοι Εξετάσεων, αλλά δεν μπορούν να παρακολουθούν τις Τάξεις των Ομαδικών Μαθημάτων (Θεωρία-Αρμονία-Σολφέζ κ.ά.).
Και όχι και ναι !!
Εάν εγγραφείτε στο Ωδείο μας ανεξαρτήτως ηλικίας, ως αρχάριος στο πρώτο έτος σπουδών (Α΄ Προκαταρκτική τάξη) σε μάθημα αναγνωρισμένο από το Κράτος (π.χ. κλασσική κιθάρα, πιάνο, μονωδία, βιολί κλπ) θα συμπεριληφθείτε στα μητρώα των μαθητών που στέλνει το Ωδείο μας τον Οκτώβριο κάθε σχολικού έτους στο Υπουργείο ΠΟ.ΑΘ . Η φοίτηση είναι προκαθορισμένη από τους νόμους του Κράτους στις Τάξεις Προκαταρκτικής, Κατωτέρας, Μέσης και Ανωτέρας και δεν θα μπορείτε να ΄΄περάσετε΄΄ δύο τάξεις σε ένα σχολικό έτος.
Εάν θέλετε να προχωρήσετε τις σπουδές σας πιο γρήγορα τότε μπορείτε να εγγραφείτε στο Ωδείο μας ως μαθητής υπό κατάταξη και θα συμμετέχετε όπως και οι υπόλοιποι μαθητές στις Εξετάσεις του Ιουνίου κάθε Σχολικού Έτους .
Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι για να αποκτήσετε Κρατικό Πτυχίο ή Δίπλωμα θα πρέπει πρώτα να δώσετε κατατακτήριες εξετάσεις σε εξεταστική επιτροπή που διορίζεται από το Υπουργείο ΠΟ.ΑΘ. (μπορείτε να καταταγείτε μέχρι και την Β΄ Ανωτέρα) και θα συνεχίσετε την φοίτηση από το επίπεδο που σας κατέταξε η επιτροπή.
Οι απολυτήριες εξετάσεις είναι οι εξετάσεις εκείνες που αφορούν τους τελειόφοιτους σπουδαστές σε οποιοδήποτε από τα τμήματα και σχολές που διδάσκονται στο Ωδείο μας. Αυτές πραγματοποιούνται δυο φορές τον χρόνο κατά τον μήνα Ιανουάριο και κατά τον μήνα Ιούνιο του τρέχοντος σχολικού έτους. Οι σπουδές της μουσικής στα αναγνωρισμένα από το Κράτος μουσικά όργανα οδηγούν σε Κρατικούς τίτλους σπουδών (Πτυχίο, ή Δίπλωμα) Η εξεταστική επιτροπή όπως και στην περίπτωση των κατατακτηρίων εξετάσεων που θα κρίνει τους σπουδαστές, διορίζεται με απόφαση του Υπουργείου ΠΟ.ΑΘ.

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Ωδείο μας και είναι αναγνωρισμένα από το Κράτος και οδηγούν σε Κρατικό τίτλο σπουδών είναι: πιάνο, κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, μονωδία, κλαρινέτο, φλάουτο, τρομπέτα, σαξόφωνο, κλασσικά κρουστά, Βυζαντινή μουσική, Ωδική, ειδικό αρμονίας, ενοργάνωση, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση.

Οι λέξεις αυτές χαρακτηρίζουν το επίπεδο του σπουδαστή που φοιτά σε μάθημα οργανικής ή φωνητικής μουσικής (δηλαδή σε μάθημα εκμάθησης μουσικού οργάνου ή μονωδίας). Οι τάξεις είναι 4: προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση και ανωτέρα. Κάθε τάξη ανάλογα με το μάθημα περιέχει διαφορετικά έτη σπουδών. Για παράδειγμα: στο πιάνο η μέση είναι 3 έτη ενώ στην μονωδία είναι 2 έτη
Το Πτυχίο είναι ο πρώτος τίτλος σπουδών που μπορεί να αποκτήσει ο σπουδαστής οργανικής ή φωνητικής μουσικής, ενώ με το Δίπλωμα που είναι ο δεύτερος και ανώτερος τίτλος σπουδών, ο σπουδαστής αποκτά τον τίτλο του σολίστ. Και οι δύο τίτλοι σπουδών δίδονται από το Υπουργείο ΠΟ.ΑΘ.
Εάν κάνετε ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι, μπορείτε να γραφτείτε στο Ωδείο μας χωρίς να αλλάξετε τον καθηγητή σας ή τις ώρες των μαθημάτων σας. Τι κερδίζετε όμως αν γραφτείτε στο Ωδείο μας;
Εξακολουθείτε να κάνετε τα ιδιαίτερα μαθήματα στον δικό σας χώρο με τον καθηγητή σας.
Επισημοποιείτε τις σπουδές σας.
Όποτε ετοιμαστείτε με τον καθηγητή σας, μπορείτε να λάβετε μέρος σε κατατακτήριες εξετάσεις.
Αν θέλετε λαμβάνετε μέρος δωρεάν στις σπουδαστικές συναυλίες του Ωδείου.
Σας δίδεται η αναλυτική ύλη που χρειάζεται να μελετήσετε.
Με την εγγραφή σας παίρνετε την ειδική ταυτότητα με την οποία δικαιούστε εκπτώσεις σε δημόσια θεάματα.
Παρακολουθείτε δωρεάν τα υποχρεωτικά μαθήματα της θεωρίας, της αρμονίας και του σολφέζ εντός του Ωδείου μας, καθώς και τα υπόλοιπα υποχρεωτικά μαθήματα με ελάχιστο κόστος.
Σας εκδίδουμε (δωρεάν) βεβαιώσεις σπουδών.
Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να διακόψετε από το Ωδείο μας χωρίς καμία δέσμευση, υποχρέωση ή οικονομική επιβάρυνση.

Προσφορές και νέα Απευθείας στα Εισερχόμενά σας

Απλώς προσθέστε το email σας και πατήστε εγγραφείτε για να μείνετε ενημερωμένοι.

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Έχει σταλεί.
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ προσπάθησε ξανά αργότερα.