Ρυθμική – χοροκινητική για νήπια από 3 ετών

Home » Ρυθμική – χοροκινητική για νήπια από 3 ετών
Ρυθμική-Χοροκινητική-για-νήπια-από-3-ετών-art-academy

Τα παιδιά… ο κόσμος μας !

από 18 μηνών : ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ (Σύστημα Orff) – ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

από 3 ετών : ΧΟΡΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ (Σύστημα Orff)- ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

από 4 ετών : ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ -ΧΟΡΟΣ – ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ(Σύστημα Orff)-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο ρυθμός είναι μέρος κάθε δραστηριότητας του ανθρώπου και συμβάλει στη ζωή του δίνοντας μια αρμονική ισορροπία σ’ αυτήν. Εάν παρατηρήσουμε γύρω μας βλέπουμε ότι τα πάντα διακατέχονται από ρυθμό. Οι κινήσεις των πλανητών, οι λειτουργίες όλων των ζώντων οργανισμών, η αλληλουχία μέρας- νύχτας.

Η ρυθμική ικανότητα αποτελεί σπουδαίο παράγοντα της αντιληπτικο-κινητικής ανάπτυξης των παιδιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση κινητικών δεξιοτήτων. Η χρήση μουσικής στις κινητικές δεξιότητες βελτιώνει τη ρυθμική ικανότητα των παιδιών στην εκτέλεση των βασικών δεξιοτήτων.

Η Weikart (1989), υποστήριξε ότι η ρυθμική ικανότητα είναι επίκτητη μέσω της συμμετοχής σε κινητικές δραστηριότητες που απαιτούν ακριβή απάντηση σε ρυθμικό ερέθισμα. Η συνειδητοποίηση του ρυθμού δεν μπορεί να αναπτυχθεί παρά μόνο με τις εμπειρίες των κινήσεων που κατακτά σιγά σιγά το σώμα μας. Μέσα από την εμπειρία λοιπόν και την εύρεση προγραμμάτων και τρόπων που προάγουν και καλλιεργούν τη ρυθμική ικανότητα των παιδιών, δίνονται στους μαθητές εφόδια και ερεθίσματα πολύπλευρης ανάπτυξης και βελτίωσης. Οι Thomas και Moon (1976), ανέφεραν ότι η ρυθμική ικανότητα αποτελεί σπουδαίο παράγοντα στην ανάπτυξη, εκλέπτυνση και εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων.

Η Ρυθμική καλλιεργεί στα νήπια την αντίληψη και την ανάπτυξη του εσωτερικού ρυθμού που διέπει όλους μας, τον έλεγχο του σώματος με το πλάσιμο και το δυνάμωμα του μυϊκού τους συστήματος, τη γνώση για το χώρο και το περιβάλλον μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις και παιχνίδια, κινήσεις αυτοσχεδιασμού και οργανωμένη κίνηση.

Επίσης, οξύνει τις αισθήσεις (ακοή, όραση, αφή). Βοηθάει στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της συνεργασίας και της ομαδικότητας. Πολεμάει τα συμπλέγματα και τις ψυχικές αναστολές και βοηθάει στην απόκτηση υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης.

Σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες, εισάγουμε τους μικρούς μας μαθητές στα μυστικά του χορού με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, προσέχοντας να μην καταπονείται το ασχημάτιστο παιδικό σώμα με άκαμπτη και σκληρή εκμάθηση τεχνικών.

Η χοροκινητική μεταδίδεται μέσα απο το παιχνίδι με την φαντασία. Προσαρμόζουμε τα κινητικά παραγγέλματα
σε ανάλογες εικόνες, που ταυτίζονται στο μυαλό του παιδιού με την κάθε κίνηση. Για παράδειγμα, προτιμάμε να “πιάσουμε τα αστέρια” ή να διδάξουμε “το πέταγμα των πουλιών” και τον “τρέξιμο της γάτας”, τεντώνοντας το παιδικό σώμα ή μαθαίνοντας τα χορευτικά βήματα. Η ενσωμάτωση στην ομάδα, γίνεται με σεβασμό στην πρώιμη παιδική προσωπικότητα, έτσι ώστε το παιδί να χαίρεται να ακολουθεί και όχι απλά να υπακούει.

Ταυτόχρονα με την κίνηση δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξοικείωση του μικρού παιδιού με το ρυθμό και στο ξύπνημα του σώματος μέσω της μουσικής.Θέλουμε να αγαπήσει τη μουσική και να την νιώσει στο σώμα του καθώς εκφράζεται κινητικά.

Μετά απο όλα αυτά, το παιδί είναι πλέον έτοιμο να ενσωματώσει καλύτερα τους κανόνες τεχνικής μέσα απο τον αυτοσχεδιασμό και τη χοροκίνηση. Εμπνέουμε στα παιδιά την πειθαρχία μέσα απο την εκμάθηση της κινησιολογίας, που αναλογεί στην ηλικία και την ωριμότητά τους. Αρχίζουμε τη συστηματική επαφή τους με την χορευτική ορολογία και τις κινητικές της απαιτήσεις.

Άλλα είδη χορού που διδάσκονται:

  • Hip-Hop-rnb-art-academy3
  • Latin-art-academy
  • Ρυθμική-χοροκινητική-για-νήπια-από-3-ετών-art-academy3
  • Zumba-art-academy
2021-06-30T18:52:08+03:00
Go to Top